Dieta ubogoenergetyczna – zasady – przykładowy jadłospis.

by:

Odchudzanie

Dietę ubogo energetyczną stosuje się w leczeniu nadwagi i otyłości. Jest dietą nie powodującą skutków ubocznych dlatego też można ją stosować na co dzień. Dzięki zastosowaniu się do zasad tej diety można schudnąć nawet 10 kg w ciągu miesiąca. Oczywiście efekt końcowy będzie zależał od każdego organizmu indywidualnie, lecz większości osób się to udaje.

Ten rodzaj diety należy wprowadzać w życie stopniowo, aby organizm zaczął się do niej przyzwyczajać. W diecie tej należy nadal jeść produkty bogate w substancje odżywcze ale tylko te o mniejszej kaloryczności.

Główne zasady diety ubogoenergetycznej

  • posiłki należy przygotowywać na parze, najlepiej w naczyniach typu szybkowary
  • dania duszone robi się bez dodatku tłuszczów
  • do dań nie można dodawać przypraw ostrych
  • do każdego obiadu należy jeść surówki
  • w umiarkowanych ilościach można pić słabą czarną kawę lub herbatę bez dodatku cukru
  • nie należy sięgać po wszelkie słodkie napoje i te gazowane.

Co zaleca się jeść w diecie ubogoenergetycznej?

Poniżej znajdziesz przykładowe produkty, które można jeść w trakcie diety ubogoresztkowej. Jest to:

  • Pieczywo (razowy chleb, pełnoziarnisty, graham)
  • Dodatki, które można jeść do pieczywa (chudy serek, wędliny, ryby, jaja faszerowane, ser twarogowy i homogenizowany)
  • Zupy takie jak jarzynowa, barszcz czerwony, pomidorowa lub zupy mleczne
  • Mięso: drób, cielęcina, wołowina i jagnięcina.
  • Warzywa oprócz tych strączkowych takich jak groch, fasola i zielony groszek
  • W diecie ubogoresztkowej od czasu do czasu można pozwolić sobie też na deser np. kisiel lub galaretkę z niewielką ilością słodzika.
Dieta ubogoenergetyczna

Przykładowy jadłospis w diecie ubogoenergetycznej

Jadłospis na cały dzień powinien uwzględniać pięć posiłków na dzień w porcjach niewielkich i o równych odstępach czasu. Jak może wyglądać dieta ubogoenergetyczna? Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis.

I Śniadanie: Kanapka z pieczywa razowego z plasterkiem polędwicy drobiowej. Do tego można przygotować sobie sałatkę z pomidorków koktajlowych i szczypiorku. Do picia przygotuj sobie szklankę kawy zbożowej.

II Śniadanie: Jogurt naturalny i owoc np. pomarańcza

Obiad: Pure ziemniaczane, kawałek mięsa z kurczaka + bukiet surówek. Jako napój zrób sobie szklankę zielonej herbaty lub filiżankę gorącego rosołu.

Podwieczorek: Sałatka owocowa z różnych owoców

Kolacja: Kromka chleba pełnoziarnistego z dodatkiem sera chudego z koperkiem.

Anna Karpińska

Anna – absolwentka Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Od lat jej zainteresowaniem jest dietetyka, zdrowy styl życia oraz sport. Przebyła różne kursy i szkolenia. Posiada wiedzę interdyscyplinarną dodatkowo z psychologii, anatomii, biochemii i zdrowia intymnego.

Biliografia:

  • H. Ciborowska, A. Rudnicka, “Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka“, PZWL, 2014.

Comments are closed.