Czym się kierować przy wyborze łososia?

by:

Zdrowie

Łosoś jest bardzo smaczną rybą, jednak wybierając taki produkt, trzeba zwrócić uwagę na jego jakość. Tylko wtedy można przygotować aromatyczne, pełne smaku potrawy. Czym kierować się podczas kupowania łososia? Jaki będzie najlepszy i gdzie go dostać?

Pochodzenie łososia

Podczas kupowania łososia trzeba zwrócić uwagę na miejsce, z którego pochodzi. Ryby mogą być pozyskiwane z mórz, wód śródlądowych czy hodowli. Na ogół dzikie łososie zawierają więcej cennych substancji odżywczych niż te hodowane w specjalnych zbiornikach. Zgodnie z przepisami ryby powinny być dokładnie oznaczone, dlatego można w łatwy sposób upewnić się co do ich pochodzenia. Warto wybierać łososie ze sprawdzonych, certyfikowanych źródeł.

Gatunek łososia

Warto wiedzieć, że łososie dzielą się na atlantyckie i pacyficzne. Pierwszy wariant to doskonałe znany wszystkim gatunek norweski i bałtycki. Są to ryby najczęściej pojawiające się w Polsce ze względu na bliską odległość łowisk. Na rynku znaleźć można jednak również łososia dzikiego pacyficznego, który ma mniej tłuszczu i cechuje się wyższą zawartością poszczególnych składników, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest on także mniej zanieczyszczony niż wariant atlantycki.

Zarówno łososia atlantyckiego, jak i pacyficznego można przygotować na wiele różnych sposobów. Wyjątkowe przepisy na tę rybę znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/.

Świeżość ryby

Aby łosoś był smaczny, musi cechować się świeżością. Kupując rybę na wagę, warto kierować się jej zapachem i konsystencją. W sytuacji, gdy jest pakowana, konieczne jest zwrócenie uwagi na datę ważności umieszczoną na opakowaniu. Dopiero wtedy przygotowywane potrawy będą pełne smaku i bezpieczne dla Twojego zdrowia.

Przepisy z wykorzystaniem łososia znajdziesz na stronie: http://mowisalmon.pl/przepisy. Rybę można przygotować na wiele różnych sposobów zarówno w wersji w pełni wytrawnej, jak i z dodatkiem słodkich składników, takich jak miód. Świeży łosoś smakuje niesamowicie w każdej postaci.

Comments are closed.